دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
29 آذر 1400 - 11:00
خطیب‌زاده:

هیچ صحبت مستقیمی با آمریکا در وین نداشتیم/ وجود اختلاف‌ بین ایران و یمن خبرسازی است

سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: ما در خصوص گفت‌وگوهای وین هیچ صحبت مستقیمی با آمریکا در طی این‌ ماه‌ها انجام ندادیم.
کد خبر : 629314
نشست خبری سخنگوی وزارت خارجه

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی گروه جهان خبرگزاری آنا، سعید خطیب‌زاده نشست خبری خود را برای پاسخ به سوالات رسانه‌ها پیرامون مسائل بین‌المللی و منطقه‌ای آغاز کرد.


وی فرارسیدن شب یلدا و همچنین میلاد حضرت عیسی مسیح را به‌ویژه به هموطنان مسیحی تبریک گفت.


خطیب‌زاده در خصوص نشست اضطراری سازمان همکاری اسلامی در پاکستان گفت: این نشست با حضور وزرای خارجه کشورهای سازمان همکاری اسلامی در اسلام‌آباد در پاکستان برگزار شد که همه عزیزان با توضیحاتش آشنا هستند. ملاقات‌های بسیار خوبی هم در متن هم در حاشیه در این اجلاس صورت گرفت.


پیام مستقیم آمریکا به ایران


خطیب‌زاده در خصوص اینکه جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا اعلام کرده این کشور در خصوص اقدامات هسته‌ای ایران، به تهران مستقیماً پیام داده پاسخ داد: هیچ صحبت مستقیمی با ایالات‌متحده در طی این ماه‌هایی که گفت‌وگوها در جریان بوده انجام‌نشده. برخی پیام‌ها به‌واسطه چه به‌صورت مکتوب و چه به‌صورت غیر مکتوب از همان ابتدای گفت‌وگوها در وین دریافت شده، پاسخ‌هایشان هم در آنجا داده‌ شده.


آخرین اقدامات برای آزادی اتباع زندانی ایرانی در ترکیه


سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به این سؤال که تقریباً بیشتر از چهار ماه است که ۹ شهروند کُرد ایرانی توسط ترکیه بازداشت‌ شده و توسط پلیس ترکیه هم به معارضان سوری تحویل داده‌ شده‌اند، خانواده‌های آن‌ها هم از وزارت امور خارجه درخواست کمک برای آزادی این افراد کرده‌اند، آخرین اقدامات در این زمینه چیست، گفت: البته مطالبی که شما گفتید با این توضیحات تأیید نمی‌شود اما در خصوص چندین شهروند جمهوری اسلامی ایران که به خاطر یا ورود غیرقانونی یا ادعای طرف ترک در مورد ورود غیرقانونی آن‌ها موضوعاتی مطرح بود که در سفر وزیر خارجه ترکیه به تهران هم یکی از موضوعات در دستور کار مذاکرات بود. قرار شد که نیروهای مرزبانی با یکدیگر این کار را جلو ببرند. سفارت ما هم در آنکارا یادداشت داده، در تهران هم دستیار محترم وزیر و مدیرکل مربوطه هم این را پیگیری کرده و همچنان به‌صورت روزانه پیگیری می‌شود.


روابط ایران و یمن از هر زمان دیگری مستحکم‌تر است


خطیب‌زاده در واکنش به این سؤال که خبری منتشر شده مبنی بر اینکه سفیر ایران در یمن به تهران برگشتند به خاطر بیماری کرونا، رسانه‌های غربی این موضوع را به خاطر اختلاف ایران و انصار الله عنوان کردند و اینکه ایشان بیماری کرونا نداشتند و اشاره‌شده که این بازگشت به‌واسطه بعضی از کشورها صورت گرفته و ایران قول داده که فرد دیگری جایگزین نشود. اختلافاتی بین ایران و انصار الله وجود دارد، تأکید کرد: البته این موضوع آشنایی است که درج اخبار کنترل‌شده به‌عنوان تخریب فضای روانی منطقه‌ای و یا اجتماعی در ایران توسط برخی رسانه‌های غربی انجام می‌شود. خیلی ممنون می‌شوم که شما از این به بعد با توجه به منابع خودمان سؤالات را مطرح کنید چون آوردن سؤالاتی که در رسانه‌های آن‌ها مطرح می‌شود اعتباربخشی غلطی است به داستان‌سرایی‌هایی که مطرح می‌شود.



جمهوری اسلامی ایران کماکان متعهد است که به مردم یمن با استفاده از همه ابزارهای دیپلماتیک و سیاسی کمک کند



روابط ایران و دولت نجات ملی یمن از هر زمانی مستحکم‌تر و از هر زمانی به هم نزدیک‌تر است. جمهوری اسلامی ایران کماکان متعهد است که به مردم یمن با استفاده از همه ابزارهای دیپلماتیک و سیاسی کمک کند. فکر می‌کنیم آن‌هایی که این خبرسازی‌ها را می‌کنند بهتر است توجه کنند که تنها راه‌حل و فصل موضوع یمن، احترام به خواست و اراده مردم این کشور است. آقای حسن ایرلو، سفیر ایران در یمن احتیاج به رسیدگی فوری پزشکی داشت. چندین روز این موضوع در دستور کار جمهوری اسلامی ایران بود. چندین کشور در منطقه ازجمله عراق در این خصوص به ما کمک کردند که من هم در جای خودش در شبکه‌های اجتماعی تشکر کردم. ان‌شاءالله حال آقای ایرلو که بهتر شد من به همه عزیزان اطلاع خواهم داد.


ورود اروپا به کارزار رسانه‌ای علیه ایران


سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه رسانه‌های فارسی‌زبان ادعا کرده بودند که سه کشور اروپایی مواضع بسیار سخت‌گیرانه‌ای دراین‌ارتباط اتخاذ کرده‌اند. با توجه به اینکه ما شاهد صبوری جمهوری اسلامی ایران به مدت یک سال بودیم و حتی اروپایی‌ها در راه‌اندازی سازوکارهای مالی هم نتوانستند مستقل از آمریکا رفتار کنند، نگاه وزارت امور خارجه و به‌طورکلی کشورمان نسبت به این تحرکات کشورهای اروپایی در این دور از مذاکرات چیست گفت: ما در طول مذاکرات در این دوره بیش از هر دوره دیگر از مذاکرات مواجه با یک کمپین یا کارزار دیپلماسی عمومی و رسانه‌ای علیه آنچه در اتاق‌های گفت‌وگوها انجام می‌شد از سوی برخی از این کشورها بودیم. به‌ویژه سه کشور اروپایی متأسفانه به جای اینکه وقت و انرژی خودشان را معطوف کنند به مذاکرات و گفت‌وگوهای جدی، بعضاً دیده‌شده که وارد این کارزارهای رسانه‌ای شدند. آنچه به‌صورت کاملاً دقیق می‌شود گفت این است که ما امروز دو متن توافق شده جدید داریم که ماحصل گفت‌وگوهای بسیار فشرده‌ای است که طی این چند روز گذشته در وین همراه با تنفس چندروزه‌ای که اتفاق افتاد به‌دست‌آمده. این متن‌های جدید، متن‌هایی هستند که نظرات ایران به همراه متون قبلی در آن لحاظ شده و الان ما متونی را داریم که بر اساس آن متون می‌توانیم گفت‌وگوهای آتی را ادامه دهیم. من فکر می‌کنم که طرف‌های مقابل هم باید توجه کنند اگر از روز اول با همین پیشرفتی که دو، سه روز آخر به گفت‌وگوها پیوستند، در مذاکرات شرکت می‌کردند، بسیار زودتر می‌توانستیم به این متون به‌عنوان متن‌های گفت‌وگوهای آتی‌مان برسیم.


پاسخ به ادعای اسکان القاعده در ایران واقعاً ضروری نیست


این دیپلمات ارشد کشورمان در پاسخ به سؤالی با مبنی بر اینکه این ادعا مطرح است که ایران به سران القاعده در ایران اسکان داده و فضای اقامتی برایشان در نظر گرفته. با توجه به جریانات مذاکرات وین چرا چنین ادعایی مطرح می‌شود؟ البته پیش‌تر هم این ادعاها مطرح می‌شد و اینکه آیا این ادعا را تأیید می‌کنید، پاسخ داد: شما در سؤال خودتان نصف جواب را هم دادید. این‌ها ادعاهایی است که به‌صورت ادواری روی اتوپایلوت وجود دارد و هر از چند گاهی موقعش می‌رسد که دوباره منتشر شود، از مبنا بی‌اساس است و پاسخ این ادعای بی‌اساس واقعاً ضروری نیست.


اختلاف ایران و آژانس در ماجرای نصب دوربین‌های کرج


خطیب‌زاده در پاسخ به‌قصد ایران برای صدور مجوز نصب به دوربین‌های آژانس گفت: ما از روزی که اتفاقات و خرابکاری در کرج اتفاق افتاد به آژانس گفتیم که باید مقدماتی آماده شود. اول‌ازهمه باید بررسی‌های امنیتی و قضایی صورت بگیرد. باید مطمئن شویم که کیفیت خرابکاری چگونه بوده، باید مجرم محکوم شود و خرابکار در این فرایند محکوم شود و طبیعتاً وقتی‌که چک‌های امنیتی و فنی در خصوص دوربین‌ها صورت بگیرد، این دوربین‌ها می‌توانند نصب شود. در سفر آقای گروسی به تهران توافقات اولیه و کاملی در خصوص این موضوع انجام‌شده بود. متأسفانه به دلیل برخی مشکلاتی که من به آن ورود نمی‌کنم و برخی نقاط اختلافی، این اعلام نشد و بعد از گفت‌وگوهایی که صورت گرفت، جمهوری اسلامی ایران وقتی‌که مقدماتش از طرف‌های مقابل فراهم شد، اعلام کرد این اجازه را می‌دهیم که این دوربین‌ها دوباره نصب شود. مادامی‌که روابط ایران و آژانس در همین چارچوب بماند مشکلی نداریم. به آژانس هم اعلام کردیم تمام تلاش خودش را بکند که از مواضع سیاسی فاصله بگیرد، در چارچوب فنی، آسمان بسیار آفتابی است.


تشریح دو حوزه کارشناسی در دیپلماسی اقتصادی


خطیب‌زاده در پاسخ به این سؤال که یکی از برنامه‌های اصلی دولت سیزدهم بحث توسعه دیپلماسی اقتصادی بود، در همین راستا آیا برنامه‌ای برای افزایش رایزن‌های اقتصادی و بازرگانی برای توسعه این برنامه وجود دارد و در این راستا آیا اتفاقی هم افتاده یا نه، گفت: اجازه دهید سؤال شما را تشریح کنم. دو نوع کارشناس در سفارتخانه‌هایمان، حوزه‌های دیپلماسی اقتصادی را پیگیری می‌کند. یکی کارشناسان و رایزنان اقتصادی هستند که همکاران ما هستند در حوزه معاونت دیپلماسی اقتصادی و به‌صورت تخصصی برای همکاری‌های اقتصادی جامع میان دو کشور فعالیت می‌کنند. یکسری هم رایزنان بازرگانی هستند که باید توسط وزارت صمت معرفی شوند و بر روابط تجاری، صادرات و واردات کالاها متمرکز هستند.



متأسفانه تا به امروز که من در خدمت شما هستم، ۱+۴ در گفت‌وگوهای وین هیچ پیشنهاد یا متن ملموسی را ارائه نکرده و این واقعاً جای تعجب دارد



رایزن‌های اقتصادی در تمامی کشورها به‌رغم تمامی مضایقی که داشتیم حفظ شدند، البته در برخی از کشورها به دلایلی که عرض کردم شاید کاهش نیرو داشتیم اما هیچ‌وقت اجازه ندادیم تقریباً در هیچ‌کدام از نمایندگی‌های مهم ما کارشناسان اقتصادی وجود نداشته باشند و اتفاقاً در طی همین چند ماهی هم که شما درست فرمودید شاهد جهشی در روابط اقتصادی با کشورهای همسایه و برخی کشورهای دیگر بودیم. ما با صحبت‌هایی که کردیم وزارت صمت را ترغیب کردیم که رایزنان بازرگانی را هم معرفی کنند. برآورد ما این است که طی چند ماه آینده وزارت بازرگانی به‌سرعت از این وضعیت خارج شود و ما حدود ۳۰ تا ۴۰ نفر را بتوانیم اعزام کنیم تا این جهشی را که آغاز کرده‌ایم ادامه دهیم و فقط یک جهش ابتدایی نباشد.


عربستان را به عدم دخالت در کشورهای دیگر دعوت می‌کنیم


خطیب‌زاده پاسخ این پرسش را که مذاکرات ما با عربستان همچنان ادامه دارد یا خیر؟ و آیا تنش‌هایی که عربستان با کشورهای هم‌پیمان ما پیداکرده تأثیری در مذاکرات ما با ریاض می‌گذارد این‌گونه تشریح کرد: تحولات جدیدی در خصوص گفت‌وگوهایمان با عربستان نداشتیم. همچنان منتظر پاسخ ریاض هستیم. قطعاً پیشرفت مذاکرات منوط به کیفیت طرف مقابل خواهد بود. به میزانی که این کیفیت را نشان دهند ما آمادگی داریم مثل همیشه هم گفت‌وگوها پیشرفت داشته باشد و هم در خصوص موضوعاتی که با هم پیرامون منطقه و دوجانبه گفت‌وگو کردیم،‌ آن‌ها را به یک تفاهمی برسانیم. قطعاً ما ریاض را دعوت می‌کنیم به راه‌حل‌های دیپلماتیک و سیاسی. عدم‌مداخله در امور داخلی کشورهای دیگر تنها مسیری است که ما می‌توانیم ترتیبات فراگیر منطقه‌ای داشته باشیم و از همان مسیر احترام متقابل میان کشورها و درک واقعیت‌های این کشورها عبور می‌کند.


وی همچنین گفت: دور پنجم گفت‌وگوهای ایران و عربستان هنوز برگزار نشده و توضیحات دیگری در این خصوص وجود ندارد.


بدهی انگلیس به ایران پرداخت نشود، امکان گشودن فصل دیگری در روابط وجود ندارد


خطیب‌زاده در خصوص پرداخت بدهی انگلیس به ایران نیز گفت: متأسفانه دولت انگلیس تا به امروز جز حرف چیزی در مسیر عمل انجام نداده. گفت‌وگوهایی همواره بین خودمان داشتیم. گاهی به این نتیجه رسیده‌ایم که لندن هرچند در مقام سخن بر پرداخت بدهی تأکید می‌کند اما در عمل، هر بار به بهانه‌ای - حتی در مورد توافقات بسیار عملی و اجرایی که با یکدیگر داریم – اجرای این تعهدات را منوط به موضوعات دیگری می‌کند. ما فکر می‌کنیم مادامی‌که این بدهی پرداخت نشود - یک بدهی قطعی است - یک بخش مهم یا یک پرونده مهم در واقع بسته نمی‌شود و امکان گشودن فصل دیگری در روابط وجود ندارد.


پیگیری پرونده شهادت سردار سلیمانی در سه سطح


سخنگوی وزارت امور خارجه در مورد پیگیری پرونده شهادت سردار سلیمانی به لحاظ حقوقی در سطح بین‌المللی گفت: هفته آینده در آستانه سالگرد شهادت سردار سرافراز ایران و اسلام سردار سلیمانی نکات دقیق‌تری را عرض خواهم کرد اما اجمالاً در اینجا عرض می‌کنم که ما در سطوح دوجانبه در ابعاد قضایی، کیفری و همچنین در فضای بین‌المللی در مراودات با کشورهای مختلف در تمامی این سطوح طی ماه‌های گذشته و طی این دوران به‌ویژه دستور کار مشخصی را پیگیری کردیم. هم دوستانمان در قوه قضاییه گزارش مبسوطی از کلیه اقدامات خودشان دارند، هم نهادهای اطلاعاتی، نظامی‌مان و هم وزارت امور خارجه که برگزاری دو جلسه فوق‌العاده‌ای که در وزارت امور خارجه به ریاست آقای امیرعبداللهیان در خصوص پیگیری پرونده شهید سلیمانی انجام شد بخشی از همان اقدامات است، ان‌شاءالله در هفته بعد من به‌طور مبسوط این‌ها را عرض خواهم کرد.


غنی‌سازی ۹۰ درصدی


وی در واکنش به این سؤال که برخی رسانه‌های داخلی عنوان کرده‌اند اگر مذاکرات برجام به نتیجه نرسد، ایران غنی‌سازی را به ۹۰ درصد می‌رساند و به یک قدرت هسته‌ای جهانی تبدیل خواهد شد و اینکه آیا اصلاً چنین گزینه‌ای روی میز هست یا خیر تصریح کرد: نکته‌ای را به همه یادآوری می‌کنم و آن این است که ایران به‌عنوان عضو آژانس همواره به تعهدات خودش در ذیل پادمان و ان پی تی پایبند بوده. ایران عضو این معاهده بین‌المللی است لذا هر کاری که تا به امروز ایران انجام داده مطابق و در چارچوب و منطبق بر بندهای تعهدات بین‌المللی جمهوری اسلامی ایران بوده و هست. آژانس از کلیه اقدامات ما مطلع بوده. پیش از اینکه این‌ها رسانه‌ای شوند ما گزارش‌های مکتوب دادیم. همه این‌ها با اطلاع آژانس و در چارچوب مقررات انجام‌شده است. ما بعد از قانون مجلس هم به همه اعلام کردیم آنچه تنها برای جمهوری اسلامی ایران الزام‌آور است همین مقررات و تعهدات ما ذیل پادمان است. سطح، میزان، کیفیت در خصوص غنی‌سازی هم منطبق بر نیازهای برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران تنظیم می‌شود و نه چیز دیگری و همه این‌ها را هم من مجدد تأکید می‌کنم با اطلاع آژانس انجام می‌دهیم و پس از این هم بر همان اساس انجام خواهیم داد.


عدم پیشنهاد ملموس ۱+۴ در مذاکرات وین جای تعجب دارد


خطیب‌زاده درباره ابراز خوش‌بینی به آینده مذاکرات از سوی ایران و اروپا گفت: برخلاف آنچه ایالات‌متحده در فضای رسانه‌ای و عمومی اعلام می‌کند متأسفانه تا به امروز که من در خدمت شما هستم، ۱+۴ در گفت‌وگوهای وین هیچ پیشنهاد یا متن ملموسی را ارائه نکرده و این واقعاً جای تعجب دارد. یکی از دلایلی که در مقابل جدیت و نیت طرف آمریکایی علامت سؤال بزرگی گذاشته می‌شود همین عدم ارائه پیشنهادات ملموس است.



صهیونیست‌ها به‌خوبی می‌دانند که قدرت بازدارندگی‌ ما چیست و اگر اسرائیل دست از پا خطا کند چه پاسخ کوبنده‌ای را در تمامی نقاط دریافت خواهد کرد



تکرار مواضع در فضای بسته گفت‌وگوها و در فضای رسانه‌ای قطعاً کمکی نمی‌کند. در خصوص آغاز گفت‌وگوهای وین جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد در اولین فرصت بر اساس توافقی که خواهد شد و هماهنگ‌کننده کمیسیون مشترک اعلام می‌کند، در وین به گفت‌وگوها ادامه دهد. ما ضمن اینکه کاملاً تمام انرژی‌مان را معطوف به این خواهیم کرد که در کمترین زمان ممکن به یک توافق خوب و مناسب برای احقاق حقوق ملت ایران برسیم. درعین‌حال از این فشارهای رسانه‌ای تصمیماتمان متأثر نخواهیم شد. اساساً منطق ما در تصمیم‌گیری مسیر بومی تصمیم‌سازی است بر اساس اولویت‌ها. به‌جای این‌ها من فکر می‌کنم طرف مقابل اگر این دفعه با یک پیشنهاد ملموس به وین بیاید در کمترین زمان ممکن ما می‌توانیم به یک توافق خوب برسیم.


سفر امیر عبداللهیان به باکو


سخنگوی وزارت امور خارجه در مورد سفر فردای امیر عبداللهیان به باکو نیز گفت: دعوت که از قبل ایشان داشته‌اند و این برنامه هم در دستور کار است که اگر هماهنگ شود ان‌شاءالله آخر این هفته این سفر به‌صورت کوتاه انجام شود. موضوعات بسیار مهمی در حوزه دوجانبه، توسعه روابط تجاری و اقتصادی در دستور کار است.


پاسخ ایران به اسرائیل در فضای اطلاعاتی، امنیتی و نظامی همواره کوبنده بوده


خبرنگاری این سؤال را طرح کرد که اخیراً گمانه اقدام اسرائیل علیه تأسیسات هسته‌ای ایران یک مقدار پررنگ‌تر شده. بامداد امروز رزمایشی را داشتیم درباره نیروگاه بوشهر و فرمانده خاتم‌الانبیا هم در خصوص این موضوع واکنشی داشتند. به نظر شما اگر قرار باشد اسرائیلی‌ها چنین کاری کنند، چه تأثیری در روند مذاکرات می‌تواند داشته باشد و واکنش ایران چه می‌تواند باشد؟


خطیب‌زاده در پاسخ گفت: اسرائیلی‌ها از روز اول پنهان نکردند که تمام تلاششان را خواهند کرد هیچ توافقی در این منطقه شکل نگیرد، منطقش هم کاملاً روشن است. ریشه این رژیم در ترور، خونریزی، ناپایداری و بی‌ثباتی است. من فکر می‌کنم آنچه توسط فرماندهی نظامی گفته‌شده کاملاً روشن و قاطع است. آنچه من می‌توانم اضافه کنم اینکه بسیار تأسف‌برانگیز است برای حقوق بین‌الملل و نظام بین‌الملل که یک رژیم جعلی غاصب که دارای کلاهک‌های هسته‌ای هست، عضو هیچ رژیم حقوقی بین‌المللی منع اشاعه نیست، کاملاً روشن است که در طی عمر نکبت‌بار خودش چه میزان از ترور و جنگ و خونریزی را انجام داده، کشور دیگری که در این پهنه گیتی به‌عنوان یکی از کشورهای تمدن‌ساز تاریخی شناخته می‌شود را تهدید می‌کند، رسماً اعلام می‌کند و بودجه برای حمله می‌گذارد. البته پاسخ‌های ما در فضای اطلاعاتی، امنیتی و نظامی همواره پاسخ‌های کوبنده‌ای بوده و ازاین‌پس هم پیامی که نیروهای مسلح ما دادند روشن است اما من توصیه می‌کنم آن‌هایی که داعیه رعایت حقوق و نُرم بین‌المللی را دارند حداقل به‌ظاهر هم که شده به این فضا توجه کنند که تا چه میزان رژیم اشغالگر قدس گردنکشانه تلاش می‌کند که پیمان‌های بین‌المللی را به سخره بگیرد.


اسرائیل دست از پا خطا کند، پاسخ کوبنده‌ای دریافت خواهد کرد


خطیب‌زاده در پاسخ به خبرنگار آنا مبنی بر اینکه هشدارهای لازم از طرف مقامات دیپلماتیک ما به سازمان ملل و ... در خصوص تهدیدات رژیم صهیونیستی آیا انجام‌شده یا خیر پاسخ داد:


جواب: بله. ما تمام تهدیدات را هم در سازمان ملل مستندسازی و هم در تریبون‌های رسمی برای ثبت اعلام می‌کنیم. این‌ها پرونده بسیار قطور رژیم اشغالگر قدس است درتهدید و ارعاب. البته شما بدانید رژیم اشغالگر قدس این حرف‌ها را برای تهران نمی‌زند، این حرف‌ها را برای برخی پایتخت‌های اروپایی و برای برخی افرادی که ساده‌لوحانه این تهدید را می‌خرند در واشنگتن می‌زند و آن‌ها باید حواسشان باشد که این تهدیدات محلی از اعراب ندارد. صهیونیست‌ها به‌خوبی می‌دانند که قدرت بازدارندگی‌ ما چیست و اگر اسرائیل دست از پا خطا کند چه پاسخ کوبنده‌ای را در تمامی نقاط دریافت خواهد کرد.


تکذیب سرقت محموله نفت و سلاح ایران


خطیب‌زاده همچنین درباره ادعای آمریکا در خصوص توقیف محموله نفت و سلاح ایران گفت: البته شما که بهتر می‌دانید؛ البیّنةُ علی المدّعی! باید آن‌ها نشان دهند. اتفاقاً من در تمامی آن موارد گفتم که نفت دیگران را دزدیدند. دزدی و راهزنی بین‌المللی کردند ولی به خیال خودشان با این خبرسازی‌ها می‌خواهند چیزی را جلو ببرند. هرگاه به منافع ما نزدیک شدند خودشان دیده‌اند که ما چگونه پاسخ دادیم.


انتهای پیام/۴۱۰۶/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب